Det kom ett mail...

Under hösten och våren har jag arbetat som utbildare på Värdebaserat Ledarskap, en ledarutbildning för unga ledare i ideell sektor som är ett samarbete med bl a Scouterna och Fryshuset. Under utbildningen pratar vi mycket om våra värderingar och använder en näckrosdamm som synonym för att leva i enlighet med sina värderingar. De vackra näckrosorna som syns på ytan är vårt beteende, det andra människor ser av oss. Djupt ner på botten finns rötterna, våra värderingar. Förhoppningsvis är dessa sammanlänkade men ibland händer saker som får kopplingarna att brista. Kursen är fördelad på fyra långhelger och emellan helgerna får deltagarna olika uppgifter. En av de sista var att skriva ett personligt brev baserat på det deltagarna lärt sig om sig själva under kursen. För några dagar sedan kom ett mail:

 

"Hej, Jag var inte scout och jag hade aldrig besökt Fryshuset. Men av någon anledning hamnade jag ändå på VBL och tog mig från min isolerade Linköpingsbubbla till Sigtuna i november, dagarna före min födelsedag. Inga förväntningar, inga krav, ingen prestige, inga förutfattade meningar. Nada. Helt blank. Jag möttes av en käftsmäll. Så mycket drivna människor, så mycket inspiration, mod, värme, nyfikenhet, godhet. Jag vaknade till ur min slummer och började inse, till viss del av ren förskräckelse, att jag inte hade någon aning om vart jag var på väg i livet eller vart jag egentligen ville. Shit, jag som alltid varit så målinriktad, nu stod jag där med ett diffust mål baserat på – ja, vad egentligen?

 

Snart ett halvår senare är det annorlunda. Genom alla samtal, övningar, utmaningar och möten med er, fantastiska människor, har jag börjat inse vad jag värderar och hur jag kan leva efter mina värderingar, och utnyttja det jag är bra på. Jag kastade bort mina tidigare personliga brev, skrev ett nytt och utgick från botten av näckrosdammen. Fick input från Sara, en nyckelkommentar från Anna, ifrågasättande från Gustav, bekräftelse från Cina, inspiration från Milad och motivation från resten av min underbara basgrupp Oskar, Matilda, Angelika. Och så alla samtal med Sam, Imse, Loma, Charlotte, Anhar, Åsa, Resul, Abbe, Emma, Malin, Caroline, Hamid, Fatima, Erik, Johan, Ihsan, Sara, Therese, Daniel och Carina. Allting har satt spår.

 

Idag ringde dem och bekräftade svaret på ansökan ditt jag skickade mitt personliga brev. Jag fick det internship jag sökte på Sveriges representation vid FN:s högkvarter. Jag flyttar därmed till New York i slutet av augusti och skall sitta med i generalförsamlingen under hösten och följa och rapportera till UD kring de frågor som diskuteras i tredje utskottet, vilket främst behandlar frågor kring mänskliga rättigheter. Jag är fett stolt, en dröm har gått i uppfyllelse. Men främst vill jag tacka er alla, och jag tror inte jag kan göra det tillräckligt, för att ha hjälpt mig att hitta mina mål, värderingar och drömmar. Fortsätt förändra liv, ni har redan bevisat att det går.

 

Tack, tack, tack.

Rikard Sjöstrand"

 

Lycka till Rikard! Du är fantastisk!

 

 

Kommentera gärna: