Vilka väggar bygger du upp?

När jag var i Thailand för några år sedan så åkte vi till ett ställe där vi skulle få rida på elefanter. Väl där blev jag något förvånad när jag såg att dessa enorma djur var fastbundna med endast ett tjockare rep och en träpåle som var nedslagen i marken. Det såg ut som något som elefanterna lätt skulle kunna slita sig loss ifrån och jag frågade en av de lokala guiderna på turen hur de vågade ha elefanterna på detta sätt. Sliter de sig inte? Han berättade då att de binder elefanterna redan när de är små ungar och inte har kraften att ta sig loss. Elefantungarna försöker då slita sig gång på gång men utan att lyckas. Till slut ger de upp. När de sedan växer upp och blir allt starkare hade de fortfarande kvar samma övertygelse om att den inte kan ta sig loss och försöker därför inte. Trots att omständigheterna hade förändrats så är elefentens tro på sin egen förmåga densamma och den försöker därför inte ta sig loss, trots att den nu med lätthet skulle kunna slita av rep eller rycka upp träpålar ur marken.

 

Känner du någon som är som elefanten? Som har begränsande övertygelser om vad han eller hon klarar av? Som kanske har mycket större potential än vad de själva kan se? Kanske är du den elefanten? Kom ihåg att du bara begränsas av de väggar du själv bygger upp. Vilka väggar vill du riva?

Kommentera gärna: